Konferencja Naukowa
"Agrotechniczne aspekty uprawy winorośli i jakości wina w Polsce"
WINNICA - TECHNOLOGIA - ENOLOGIA - ZDROWIE
WROCŁAW 18-19 listopada 2016 r.

piątek, 18. listopada 2016 r.

Sala Konferencyjna Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego,
ul. Dobrzyńska 21/23, V piętro, Wrocław

9.30                      rejestracja

10.00                   otwarcie konferencji

10.20                   Cechy solarne klimatu Niziny Śląskiej  - dr hab. Krystyna Bryś, Uniwersytet                                         

                             Przyrodniczy we Wrocławiu, Zakład Agro- i Hydrometeorologii

10.40                   Polskie winiarstwo w ujęciu liczbowym - dr inż. Piotr Przybek, Uniwersytet                                         

                             Ekonomiczny w Krakowie, Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego

11.00                   Zastosowanie winorośli ozdobnych, przegląd gatunków i odmian - dr inż.                                         

                             Przemysław Bąbelewski, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Ogrodnictwa

11.20                   Nowe rozwiązania w nawożeniu i ochronie winorośli - Marek Łada, Azelis Agri/Horti

11.40                   Przedsiębiorczość w polskim biznesie winiarskim - mgr Anna Smaga-Trzaskalska,  

                             Akademia Leona Koźmińskiego, Wydział Zarządzania

 

12.00 - 12.30      przerwa kawowa

 

12.30                   Wino lekiem na całe zło? - dr inż. Paulina Nowicka, Uniwersytet Przyrodniczy we                              

                              Wrocławiu, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż

12.50                   Kierunki energetycznego zagospodarowania odpadów z procesów produkcji wina -                              

                              mgr inż. Maciej Cholewiński, Politechnika Wrocławska, Katedra Technologii                                         

                              Energetycznych, Turbin i Modelowania Procesów Cieplno-Przepływowych

13.10                   Możliwości uzyskania niezależności energetycznej winiarni dzięki wykorzystaniu                              

                              technologii biogazowych - mgr inż. Michał Kamiński, Uniwersytet Przyrodniczy we                              

                              Wrocławiu, Instytut Inżynierii Rolniczej

13.30                   Ekologiczna produkcja wina  - dr inż. Roman Śniady, Uniwersytet Przyrodniczy we                              

                             Wrocławiu, Katedra Kształtowania  Agroekosystemów i Terenów Zieleni

13.50                   Slow Wine, czyli wino według filozofii Slow Food - mgr inż. arch. Anna Rumińska                              

                             Slow Food Dolny Śląsk

 14.10 – 15.00     przerwa obiadowa

15.00 – 16.00     sesja posterowa połączona z prezentacją regionalnych produktów i win

 16.00 – 16.30     podsumowanie, rozlosowanie nagród, zakończenie konferencji

Program szkoleń specjalistycznych

Sobota, 19 listopada 2016 r., Centrum Dydaktyczno-Naukowe, Pl. Grunwaldzki 24 a

9.30 - 11.00 -  zajęcia warsztatowe w wybranych blokach tematycznych
11.00 - 11.30 - przerwa kawowa
11.30 - 13.00 - zajęcia warsztatowe w wybranych blokach tematycznych

Minimalna liczba osób uczestniczących w wybranym warsztacie - 6 osób

Tematyka warsztatów:

- nawożenie winnicy - koszt warsztatu 150 zł/osoba
- szkółkarstwo winorośli - koszt warsztatu 150 zł/osoba
- ocena dojrzałości zbiorczej i wyznaczanie własciwego terminu zbioru owoców - koszt warsztatu 150 zł/osoba
- analiza sensoryczna winogron i wina - koszt warsztatu 150 zł/osoba

Ochrona winnicy przeciwko chorobom i szkodnikom - koszt warsztatu 150 zł/osoba - prowadzący dr Janusz Mazurek

Podczas warsztatów będzie można nauczyć się rozpoznawać najważniejsze choroby i szkodniki winorośli. Dowiemy się jak prosto odróżnić mączniaka prawdziwego od rzekomego oraz to, jak odróżnić uszkodzenia herbicydowe od uszkodzeń powodowanych przez wirusy czy roślinożerne pajęczaki. Przedstawione również zostaną nietypowe symptomy chorób fizjologicznych mylnie interpretowanych, jako objawy chorób grzybowych.

Dotacje nie tylkona innowacje – na co i jak uzyskać dotacje dla MŚP. Jak sfinansować inwestycje? - warsztat bezpłatny

Podczas panelu poświęconego tematyce dotacji unijnych przybliżone zostaną aktualne możliwości pozyskania funduszy dla przedsiębiorców w ramach funduszy regionalnych oraz krajowych. Przedstawione będą także podstawowe wymogi niezbędne przy aplikowaniu o fundusze oraz kryteria, które decydują o skuteczności wnioskowania o dotacje. W drugiej części zaprezentowane będą najnowsze rozwiązania finansowe dostępne na rynku. Omówione zostaną korzyści jakie płyną z pozyskiwania kapitału zewnętrznego, wraz z zagadnieniami podatkowymi.



Copyright Nazwa.pl